Фреди Меркюри е британски рок-музикант, един от основните композитори на рок-групата Куийн“.

...
Фреди Меркюри е британски рок-музикант, един от основните композитори на рок-групата Куийн“.
Коментари Харесай

Фреди Меркюри – Когато съм на сцената, съм екстровертен, но отвътре аз съм един съвсем различен човек

Фреди Меркюри  е британски рок-музикант, един от главните композитори на рок-групата „ Куийн “. Рожденото му име е Фарук Булсара ( Farrokh Bulsara , транскрибира се и като Фарох Булсара).

Родителите му се споделят Боми и Джер Булсара. Баща му Боми бил държавен чиновник, който е работел като касиер за английското държавно управление. Сестрата на Фреди – Кашмира, е родена през 1952 година През 1954 година, когато е на осем години, Фреди е изпратен в британското учебно заведение „ Св. Петър “, което се намира на към 50 благи от Бомбай. Там приятелите му стартират да го назовават Фреди, фамилията му също стартира да го назовава по този начин.

В това учебно заведение Фреди играе типично британски спортове. Мрази крикета и бягането на дълго разстояние, само че обича хокея, спринта и бокса. Когато е на 10 години, става първенец по тенис на маса. Фреди е освен добър състезател, само че и доста артистичен. На 7 години стартира да свири на пиано, обича изкуството и е бил незабравим с това, че е правил скици на своите другари и близки.

През 1958 година петимата другари Фреди Булсара, Дерик Бранч, Брус Мъри, Фаранг Ирани и Виктори Рана образуват учебната рок тайфа „ The Hectics ”, в която Фреди свири на пиано.

През 1964 година Фреди се реалокира дружно със фамилията си в Англия.

През ваканциите работи на разнообразни места. Работил е в кетъринга на летище Хийтроу, в склад, където работата му е била да подвига и подрежда тежки щайги и кашони. Един от сътрудниците му го попитал с какво се занимава по принцип, тъй като забелязал, че Фреди има доста „ деликатни “ ръце. Той дал отговор, че е музикант, който просто си запълва времето с тази работа.

През 1966 година е признат в колежа за изкуства и дизайн „ Ийлинг “. Уменията, добити там по-късно, Фреди употребява при изработването на „ герба “ на групата Queen.

Професионална кариера:

След завършването на колежа Фреди се причислява към няколко групи, а в това време продава облекла втора ръка на Kensington Market в Лондон. През 1969 година образува групата Ibex, която по-късно е прекръстена на Wreckage. Групата не съумява и той се причислява към бандата Sour Milk Sea, само че тя също се разпада при започване на 70-те.

През април 1970 година, Меркюри стартира да работи с китариста Брайън Мей и барабаниста Роджър Тейлър, които преди този момент са били част от групата Smile. Въпреки запасите, които имат останалите членове на бандата по отношение на избора на име, Фреди назовава новата им група Queen. По същото време сменя семейството си от Булсара на Меркюри.

Фреди Меркюри се изявява като артист, фронтмен на Queen, композитор и брилянтен реализатор онлайн.

Автор е на 10 от общо 17-те песни в албума „ Queen’s Greatest Hits “: „ Bohemian Rhapsody “, „ Seven Seas of Rhye “, „ Killer Queen “, „ Somebody to Love “, „ Good Old-Fashioned Lover Boy “, „ We Are the Champions “, „ Bicycle Race “, „ Don’t Stop Me Now “, „ Crazy Little Thing Called Love “ и „ Play the Game “.

Най-забележителният аспект на творчеството му като композитор е обединяването на жанровете, които употребява: рокабили, прогресив рок, хеви метал, госпел и диско.

Забележителен е със своите осъществявания на сцена поради театралното си показване, което провокира същински възторг измежду публиката на неговите концерти.

Що се отнася до персоналния му живот – още при започване на 70-те Меркюри има дълготрайна връзка с Мери Остин, с която го среща Брайън Мей. Но в средата на 70-те той стартира връзка с американеца, който е изпълнителен шеф на Elektra Records.

До 1979 година Фреди към този момент редовно посещава гей питейни заведения и клубове и има голям брой връзки с разнообразни сътрудници. През 1985 година стартира връзка с коафьора Джим Хатън. По това време най-вероятно Фреди към този момент е инфектиран с вируса на ХИВ. През 1990 година Хатън си прави тест за ХИВ, който се оказва позитивен. Той живее с Фреди 6 години, грижи се за него и е там, когато Фреди Меркюри умира на 24 ноември 1991 година, на 45-годишна възраст от пневмония и затруднения, провокирани от СПИН.

Смъртта на Фреди Меркюри съставлява значимо събитие в историята за битката със СПИН. През април 1992 година останалите членове на Queen основават „ The Mercury Phoenix Trust “ – обединяване, което набира милиони лири за разнообразни благотворителни начинания, свързани с битката със СПИН. Бандата също по този начин издава няколко албума след гибелта на своя фронтмен и има няколко концертни изяви.

Въпреки ярката си театрална характерност, Фреди е в действителност доста свенлив и срамежлив човек, изключително измежду хора, които не познава. Самият той споделя: „ Когато съм на сцената, съм екстровертен, само че от вътрешната страна аз съм един напълно друг човек “.

Той почива в лондонския си дом на 24. ноември 1991 година от бронхиална астма, усложнена от синдрома на добитата имунна непълнота (СПИН).

Ден по-рано Фреди изпраща изказване до медиите. То гласи:

“Поради големия напън на медиите през последните две седмици искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за правилно да вардя в загадка информацията до момента поради околните си. Но настъпи моментът приятелите ми и почитателите да научат истината. Надявам се всички да се присъедините към лекарите ми в битката с тази ужасна болест. Личният ми живот постоянно е бил доста значим за мен. “

24 часа по-късно, като че ли изгубил сили от това самопризнание, артистът угасва.

Фреди Меркюри ще остане в спомените на милионите си фенове с превъзходната си музика, с умеенето да се любува на живота до дъно и с остроумните си изявления. Ето някои от тях.

„ Аз няма да бъда рокзвезда. Аз ще бъда легенда ”.

* * *

„ Парите не могат да купят благополучие, само че, по дяволите, могат да ти го донесат! ”

* * *

„ Винаги съм знаел, че съм звезда. А в този момент към този момент и останалата част от света се съгласи с мен. ”

* * *

„ Аз съм единствено една музикална продажница, душице. ”

* * *

„ О, аз не съм основан за парадайса. Не, не желая да ида в парадайса. Адът е доста по-добра опция. Помислете какъв брой забавни хора ще срещнете там долу! ”

* * *

„ Колкото по-голямо, толкоз по-добре! За всичко! ”

* * *

“Когато имам връзка, постоянно вземам участие в нея с цялото си сърце. Не съм последовател на половинчатите ограничения и на компромисите. Просто не мога да претърпявам никакви взаимни отстъпки. Раздавам се целия, тъй като съм си подобен.

Опитвам се да се въздържам, когато някой ме притегля, само че просто не мога да управлявам любовта и тя се развихря. Твърде бързо се включвам и най-после постоянно се оказвам засегнат. Може би просто привличам несъответствуващите хора? Целият съм в белези. Но не мога другояче, тъй като съм мек по душа. ”

* * *

„ Прекаляването е част от природата ми. Обикновеността е болест. Силно се нуждая от чувството за заплаха и неспокойствие. Никога не се багра да пожертвам ”

* * *

„ Не желая да трансформирам света с нашата музика. В песните ни няма скрити послания. Обичам да пиша песни за модерна консумация. ”

* * *

„ Успехът ми донесе това, че целият свят ме идолизира и завоювах милиони. Той обаче ми попречи да намеря единственото нещо, от което всички се нуждаем – една любяща, трайна връзка. За мен любовта е като съветска рулетка. ” 

Инфо: http://magnifisonz.com


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР